Mou-te Bé pel Territori és una campanya de bones pràctiques dels visitants als boscos del Territori de Masies (Baix Solsonès i rodalies) impulsada per la cooperativa Territori de Masies Coop en el marc del projecte d’educació i sensibilització ambiental Bassadòria.

Mou-te bé pel Territori neix de l’estima als nostres boscos i tot el que signifiquen. Per ajudar a preservar-los i per insistir que, perquè així sigui, és imprescindible que els pobles estiguin plens de vida. Recorda que Territori de Masies som pobles de pagès, i no un quadre pictòric, ni tampoc un museu. Que ens nodrim de l’entorn per produir aliment, refugi i poble. I que mentrestant fem, oferim i protegim paisatge. I que per gaudir d’uns boscos i paisatge ple de salut, fa falta que els pobles siguin plens de vida.

Mou-te BÉ pel territori!

Costumari del bon visitant al bosc del Territori de Masies

1. INFORMEM-NOS DE QUI I QUÈ HI PODEM TROBAR

Al bosc no hi estarem mai sols. Hi podrem trobar pageses feinejant, gent caçant, veïnes passejant, excursionistes, agents rurals que volten, i altres bèsties i bestioles. Siguem conscients de què i qui hi podem trobar a cada època.

2. RECORDEM QUE TOTA LA SUPERFÍCIE FORESTAL ÉS DE PROPIETAT PRIVADA

Endinsem-nos hi amb cura i deixem-lo com l’hem trobat. Si algun indret o element ens crida especialment l’atenció, no remenem ni agafem res sense el permís de la propietat. Fem-li saber i de ben segur ens guiarà i ens donarà permís per recollir fruits i productes del bosc.

3. NO ESVEREM NI ENS ACOSTEM A RAMATS NI PASTURES

Si veiem ramats d’ovelles, cabres, vaques o eugues pasturant, tinguem paciència, elles van primer. No ens hi acostem ni les molestem, i si anem amb algun animal domèstic, lliguem-los perquè no s’hi acostin.

4. DEIXEM ELS PASSOS I VAILETS COM ELS HEM TROBAT

Si hem de travessar un pas amb vailet, deixem-los tal i com els hem trobat. Si els deixen oberts, el bestiar s’escapa, corre perill, i algú les ha d’anar a buscar.

5. APARQUEM SENSE OBSTACULITZAR EL PAS, FORA DE SEMBRATS I, QUAN FA CALOR, FORA DE ROSTOLL

A camins i pistes forestals hi circulen tractors i màquines grosses, els hem de deixar espai, i sobretot no aparcar als revolts. Mai aparquem sobre camps per no fer perdre el sembrat. A l’estiu i a hores de més calor, no aparquem mai sobre rostolls, poden generar incendis.

6. SI NECESSITEM LLENYA O ALTRES PRODUCTES DEL BOSC, ELS DEMANEM

Tot el terreny forestal és de propietat privada. Això no vol dir que no hi puguem passejar i disfrutar d’un bé que és comú. Si volem recollir llenya o altres productes del bosc en un terreny que no és nostre, ho demanem. La propietat ens ho oferirà de bon grat.

7. AL BOSC NO HI FEM FOC

Al bosc no s’hi pot fer foc. Només està permès fer foc a àrees pertinentment habilitades i en èpoques concretes. No hi llencem burilles ni residus que puguin iniciar un incendi, i si hi veiem vidres, els recollim. Si veiem alguna columna de fum, truquem al 112 i avisem als veïns i ADF’s.

8. NO EMBRUTEM, GENEREM EL MÍNIM DE BROSSA I LA COL·LOQUEM ON TOCA

Generem el mínim de brossa, i si en generem, ens l’emportem i la llencem dins al contenidor més proper. Tampoc portem la nostra deixalla a contenidors de pobles veïns, i vigilem que la deixalla no quedi fora dels contenidors o basures.

9. NO FEM XIVARRI

Evitem aglomeracions que puguin generar soroll i no fem xivarri. Massa soroll molesta al veïnat i espanta bèsties del bosc, especialment durant la primavera i la tardor, èpoques d’aparellament, de cria o de pas. Són especialment sensibles punts d’aigua, canyissars, cingleres, talussos, arbres amb cavitats, arbres amb nius a les capçades, etc.

10. EVITEM ENTRAR AMB VEHICLE AL BOSC, I SI NO ÉS POSSIBLE, CIRCULEM AMB CURA

Al bosc, limitem l’accés motoritzat a aquelles ocasions que és imprescidible, per no malmetre camins ni fer més soroll del compte. Si és imprescindible agafar el vehicle, circulem amb cura, a poca velocitat i amb cura, si surt un tractor té les de guanyar.

11. DESPRÉS DE LA PLUJA, EVITEM CIRCULAR AMB VEHICLE PER PISTES O CAMINS FORESTALS, I FER TRIALLERES

Circular després d’haver plogut destrossa els camins i els fa intransitables i pot afavorir l’erosió i la pèrdua de sòl.

12. SI CACEN, GIREM CUA O ENS VESTIM AMB ROBA VISTOSA

La caça és una eina de gestió per protegir la biodiversitat, disminuir els danys a l’agricultura i reduir els accidents de trànsit. Si veiem que s’està caçant, girem cua o ,si no és possible, ens vestim amb roba vistosa perquè els caçadors ens puguin veure clarament. No movem cap senyalització de caça.

13. NO FEM MALBÉ ELS ARBRES VELLS

Els arbres vells tenen una funció ecològica important de refugi i de regulació ecològica. Reconeguem-los com a tals i no els fem malbé.

14. PROTEGIM ELS MARGES

Els marges i vores de camins són zones de transició entre bosc, conreus, masies i pobles. Acullen moltes espècies (moltes d’elles medicinals, de fet moltes es cullen a les vores dels camins) i tenen una funció molt important per protegir l’erosió i altres. No els fem malbé i intentem mantenir-los si hem de fer camps nous, anivellar, passejar…

15. SI VOLEM FER NIT AL BOSC, QUE SIGUI EN UN LLOC PERMÈS I FEM-HO SABER ALS VEÏNS.

Acampar o pernoctar amb autocaravana o furgoneta està prohibit a l’EIN del Miracle, Castelltallat i Llobregós, i a la Xarxa Natura de les Obagues de Madrona. Si vols fer nit fora d’aquests llocs, fes-ho saber als veïns. Evitaràs ensurts innecessaris. Consulta les entitats i la superfície dels espais naturals protegits al web.

La campanya ha esdevingut en un seguit de recursos que posem a disposició de tota entitat interessada.

Costumari del bon visitant al bosc

El Costumari del bon visitant al bosc del Territori de Masies neix de l’estima als nostres boscos i tot el que signifiquen. Per ajudar a preservar-los i per insistir que, perquè així sigui, és imprescindible que els pobles estiguin plens de vida. Recorda que Territori de Masies som pobles de pagès, i no un quadre pictòric, ni tampoc un museu. Que ens nodrim de l’entorn per produir aliment, refugi i poble. I que mentrestant fem, oferim i protegim paisatge.

El material generat el podeu descarregable en A3 i A2 i també el podeu comprar imprès a la botiga online:

Aquí es caça

La caça és una activitat legal i reglada. Forma part de la cultura, tradició i història.

És una eina de gestió per protegir la biodiversitat, disminuir els danys a l’agricultura i reduir els accidents de trànsit.

Per tal de senyalitzar els espais on es caça s’ha generat el següent cartell.

MB-Cartell-A2-Caca

Què és caça i per què?

Hi ha dos tipus de caça:

  • La caça major, d’aquelles espècies més grans que la guineu: el porc senglar, els cabirols, les daines, els cèrvols... Normlament són espècies que, en poblacions elevades, acostumen a produir accidents de trànsit i provoquen danys en sembrats i camps.
  • I la caça menor, d’espècies com la guineu, el conill, la llebre, la guatlla, l’ànec, la perdiu, el tudó...

Saps identificar les senyals de caça?

MB-Cartell-A2-Caca-Senyals

Llista de cartells - senyalèctica a disposició del veïnat, entitats i ajuntaments.

Cartell de benvinguda per entrades dels pobles.

MB-Cartell-Benvinguts-A2

Cartells específics: camí particular, pernoctació, aparca bé i bon comportament si ens trobem bestiar

MB-Cartell-Especific-2

Adhesius: circula amb cura versió genèrica i versió tractor i maquinària agrícola, i "no
volem brutícia per veïna".

MB-Adhesius-Triangle-120B-Visual

Cartell senyalització i divulgació de la caça.

MB-Cartell-A2-Caca