Projecte-Bassadoria-Cover

Accions al servei dels espais agroforestals del Solsonès i rodalies

En nom
Bassaròdia dona nom al pla on s’alça el Santuari del Miracle i que antigament era un prat (conegut com a Prat de la Bassadòria) on hi havia una bassa on veïns de la zona abeuraven el ramat. Justament això és el què feien dues canalles de la Cirosa, una masia propera, el vespre del 3 d’agost de 1458 quan se’ls va aparèixer la Mare de Déu. Arran del fet, la gent de pobles veïns i de més enllà van començar un pelegrinatge que anomenaven «anar al lloc del miracle», que culminarà amb el Santuari que avui porta aquesta nom.
El punt de trobada
El Santuari del Miracle, Bé Cultural d’Interès Nacional, és més que un conjunt monumental. És un punt de trobada dels veïns de la zona (des de Sant Just, l’Avellanosa, Torredenagó, Sant Jaume, ...), i un lloc de referència pels veïns del Solsonès i rodalies, en especial dels pobles del sud. És també un dels orígens de Territori de Masies, que avui hi té la seu social i espai de treball.
Un projecte de TM
Bassaròdia és un projecte de Territori de Masies Coop que sintetitza i treballa per un dels principals objectius de la cooperativa: Posar en valor i protegir els espais agroforestals del Territori de Masies, com a font de treball, de la cultura pagesa i de la sostenibilitat.
2a edició, 2023
Enguany és la segona edició del projecte, que s’inicià el 2018 amb la col·laboració del Grup Natura del Solsonès. A través de xerrades, tallers, caminades i l’edició de material divulgatiu, Bassadòria 2022-2023 segueix insistint en els serveis i beneficis que uns paisatges agroforestals de qualitat aporten a la societat, dona conèixer aquells hàbitats i espècies que es veuen amenaçades per la pèrdua de qualitat d’aquests paisatges, els impactes que poden tenir en ells males pràctiques d’accés al medi natural, i el com reconèixer i fer front a les principals espècies invasores. Bassadòria 2022- 2023 també vol ser un espai de debat i acord entre usuaris i visitants de l’espai agroforestal, perquè tots els usos siguin compatibles.

Agenda

Projecte Bassadòria.
Accions al servei dels espais agroforestals del Solsonès i rodalies.

Punt d'informació i coordinació del projecte: de dilluns a divendres de 8.00 a 14.00 h al Santuari del Miracle, s/n

Del 16 de maig al 15 de juny: exposició Bassadòria, serveis i funcions del paisatge pagès del Baix Solsonès i rodalies a l'Escola Agrària del Solsonès.

1 de juny i 2 de juny: trobades veïnals per a identificar punts conflictius al medi natural a Llobera i Salo.

18 de juny, de 9.00 a 12.00 h: Ruta interpretativa de l'entorn de la Torre de Vallferosa. Durant tot el matí exposició Bassadòria, serveis i funcions del paisatge pagès del Baix Solsonès i rodalies a l'església de Sant Pere de Vallferosa.

25 de juny: Ruta interpretativa per les obagues de Madrona

Bassadoria-El-Miracle-2

Punt d’informació: de dill. a div., de 10 a 14 h.
A l'Espai Cooperatiu del Miracle, Riner.
Correu-e: informacio(a)territoridemasies(.)cat
Te.l: 693 054 437

Bassadoria-Partners

© Projecte Bassadòria 2023