Territori

Benvinguts al Territori de Masies 

Territori de Masies  –Clariana de Cardener, Pinós, Llobera, Pinell, Riner, la Molsosa, Llanera i Castelltallat- us anima a descobrir l’empremta genuïna que més de 1000 anys d’història han deixat en 350 km2 de muntanyes i planes, valls, rius, masos, pobles, esglésies, santuaris, torres, castells…
Us convida a recórrer la Catalunya comtal i la Marca Hispànica, la terra que, de torre en torre i de castell en castell, configurava la frontera entre el món cristià i el món sarraí; a conèixer les joies del barroc i l’impacte que aquest període va tenir en el pròsper món rural del segle XVIII; a sentir les històries amagades que les guerres carlines han deixat en aquestes terres al segle XIX; a descobrir les fires, festes, mercats i tradicions que, any rere any, marquen el calendari vital dels pobles i, finalment, a gaudir dels paisatges naturals tot assaborint una gastronomia de qualitat a partir de productes de la terra.

Territori de Masies és una iniciativa comunitària que pretén dinamitzar i promocionar el territori i el seu patrimoni. És fruit del treball en xarxa de gairebé una trentena d’entitats (administració, local, associacions culturals, iniciatives de turisme, d’hostaleria, propietaris forestals, agricultors i ramaders i elaboradors de productes locals i de qualitat. Espai de treball

 

  El baix Solsonès i entorn

 rutallobera2

 

Pobles: La Molsosa, Pinós, Riner, Clariana de Cardener, Llobera, Pinell de Solsonès, Llanera, Castelltallat
Superfície: 349,43 km2
Densitat de població : 4,3 hab/km2
Població: 1317

 

El Solsonès  té dues realitats prou diferents: el nord i el sud, la muntanya alta i abrupta enfronta la muntanya mitjana i els plans agrícoles.El Sud del Solsonès presenta una identitat pròpia. De Solsona en avall el paisatge predominant és la plana cerealícola que, tot i la presència del riu Cardener a la meitat est, així com torrents i rieres, presenta unes característiques més àrides que el nord comarcal.

A la zona més meridional destaca la Serra de Pinós, que acull el centre geogràfic de Catalunya (a 931 metres d’altura); a l’est, la Serra de Rèvol limita amb el Bages a Clariana de Cardener, i la Serra de Sant Joan limita amb l’Alt Urgell a l’alçada de Castellar de la Ribera. L’orografia és menys abrupta que al nord, i això ha fet possible un sector agrari més consolidat i un ric mosaic agroforestal. Alhora, la millor accessibilitat als centres de distribució i de mercat ha contribuït al desenvolupament del sector agrari. Tot i que la gran majoria de masies practiquen encara activitats productives en el sector forestal, el cerealístic i el ramader, la intensificació productiva ha requerit l’especialització en un d’aquests tres àmbits.

La característica fonamental del territori on vivim és la masia. En tot el territori hi ha tan sols 8 petits poblets, la majoria amb menys de 30 habitants. Aquesta característica ens ha permès mantenir un entorn ben conservat, indissociable de les nombroses activitats culturals i socials que darrerament s’han iniciat a la zona, de més de 1000 anys d’història.

[slideshow id=1]