Publicacions

“Territori de Masies. Patrimoni i cultura al sud del Solsonès.”
Després de quatre anys de treball en el projecte comunitari Territori de Masies, surt a la llum la primera publicació. En aquesta primera edició, en un primer bloc la publicació ens introdueix, de mà de veïns i entitats, als diferents poblets i parròquies del Sud del Solsonès i a la seva cultura i patrimoni. El segon bloc està dedicat a quatre moments claus i singulars de Territori de Masies: l’Origen de la pagesia i la prehistòria, amb la descripció de 17 elements prehistòrics; Recórrer la Terra de Frontera; l’Edat mitjana, amb la descripció de diferents torres i castells de les contrades, i l’explicació de l’origen de molts dels nostres petits pobles i les seves viles-closes; El Barroc rural i l’expansió de la masia; i finalment les Guerres Carlines. La publicació, amb nombroses fotografies i il·lustracions, pretén acostar-nos al nostre patrimoni amb la intenció de facilitar el reconeixement i descoberta entre veïns i també per visitants. Per a completar la descoberta, el llibre convida a visitar el patrimoni que s’hi descriu, i a visitar el Museu Diocesà de Solsona, que alberga gran part del valuós patrimoni de les nostres contrades.

Llibre 251 pàg.
Preu: 12€ (socis Territori de Masies), 15€

 

 

territori-de-masies-cover-2

 

 

Territori de Masies: Paisatges, biodiversitat i món rural

Amb 250 pàgines, el llibre presenta una breu història de l’evolució de la pagesia, i com aquesta utilitza els recursos del seu entorn. En la segona part del llibre es presenten 20 grans paisatges del baix Solsonès, des de prats, fins als boscos de pinassa i el paisatge de pobles i masies. Cadascun d’ells és presentat per un veí o veïna, amb el relat personal d’un indret que és important pel veïnat ja sigui per ser un punt per a fer fontades, per haver-hi els horts del poble, per ser un lloc conegut de caça, etc. Els paisatges són presentats també entre curiositats i usos per part de la pagesia i veïns, i entre curiositats científiques o naturalistes. Cada gran bloc de paisatge, encapçalat per un mapa de distribució de cada ambient paisatgístic, finalitza amb la descripció de les principals espècies que hi podem trobar. La tercera part del llibre està destinada als espais naturals d’especial interès del baix Solsonès, i la quarta part és dedicada a la regeneració del paisatge després de l’afectació per grans incendis, introduint-hi un breu relat del foc del 1998 i evidenciant els diferents actors i entitats del territori que participen tant en la seva prevenció com extinció.

En el transcurs del llibre s’hi descriuen fins a 300 espècies acompanyades d’un gran nombre de fotografies fruit de la col·laboració de més d’una vintena de participants.

Llibre 251 pàg.
Preu: 22 € (socis Territori de Masies), 25 €

caratula_llibretm2

 

TASTA TERRITORI!

El passat dia 8 d’agost es va celebrar la diada de territori de masies d’aquest any, en la qual, com ja és tradició, hi va haver un tast de productes del territori amb la presència de diversos producots de la zona. La idea d’aquest tast és donar a conèixer allò que es produeix prop de casa nostra i les persnes que tiren endavant cada projecte. A la vegada, també es vol promocionar aquest producte i facilitar el contacte dels productors amb els consumidors. Amb aquest objectiu, també es va publicar el llibret “Tasta territori”, on es poden trobar tots els productors participants i informació diversa sobre la seva producció. Pots consultar-lo clicant a: