Descoberta

Territori de Masies convida a conèixer els paisatges del Baix Solsonès i entorn. Els constitueixen, principalment, rouredes incipients de roure subpirinenc i de fulla petita, carrascars, pinedes de pinassa i de pi blanc, brolles de romaní , joncedes i fenassars, alguns apareguts del rebrot en les zones afectades pel gran incendi del 98. Aquest foc va afectar més de 20.000 hectàrees d’aquestes contrades.

Al baix Solsonès, d’altra banda, l’associacionisme i el patrimoni cultural popular són uns dels principals actius de la comarca. En un territori dispers com és el cas, les dinàmiques associatives cobren una gran importància en la dinamització i la cohesió de la població, i en són una bona mostra l’elevat nombre d’entitats associatives que, ja sigui des de l’altruisme o des de la professionalitat, treballen per al benestar col·lectiu comarcal. Llegeix-ne més al subapartat maneres de fer.

Així mateix, Territori de Masies convida a descobrir diferents indrets d’interès popular, històric, paisatgístic o popular dels municipis que en formen part. I, finalment, es proposa descobrir la història a través de quatre episodis que han definit la idiosincràsia d’aquest territori al llarg dels segles. Un és la prehistòria, amb importants testimonis de la cultura funerària en forma de dòlmens. L’altre eix temàtic s’anomena Terra de Frontera, i compta amb destacats vestigis fruit de la fortificació en època medieval per tal d’evitar l’avanç dels sarraïns. També va tenir un impacte destacat al Baix Solsonès les guerres carlines. Destacats capitosts carlins eren d’aquestes contrades, i va ser aquí on es van lliurar alguns dels episodis més significatius del conflicte, principalment durant la primera i la segona guerra.

dolmenlloberallanera