Emplaçat al Miracle (Riner) i obert als matins de dilluns a divendres, el nou Punt Coop vol ser un espai de treball compartit i d’atenció i informació directa.

 

Amb l’objectiu d’escurçar les distàncies amb el territori i traçar-hi una relació de suport i ajuda mútua amb l’Economia Social i Solidària (ESS) com a premissa, neix l’Espai Cooperatiu de Territori de Masies i L’Arada Creativitat Social, que vehicula l’acció comunitària al Baix Solsonès a través del projecte Actua. L’establiment s’inaugura el proper dijous, dia 26, a les 19:30 h al Santuari del Miracle amb la finalitat de fer-ne partícip i coneixedor al veïnat, així com a totes aquelles persones interessades en el projecte.

Amb motiu de l’estrena, es podrà visitar l’exposició itinerant Catalunya, Terra Cooperativa, que farà parada al claustre del Santuari del Miracle fins el 2 de juny. Organitzada per la Fundació Roca i Galès i produïda en col·laboració amb el Museu d’Història de Catalunya, la mostra proposa un recorregut per l’ahir, l’avui i el demà del cooperativisme dins l’Economia Social i Solidària a Catalunya, una pràctica socioeconòmica centenària i transformadora. L’acte s’acompanyarà d’un tast de croquetes de la cooperativa, maridades amb begudes de proximitat.

 

Compartit amb la cooperativa L’Arada, l’Espai Cooperatiu de Territori de Masies tindrà com a horari d’atenció al públic de dilluns a divendres de 9 a 14 h. Així mateix, a banda d’aquesta franja horària, es podrà contactar amb la cooperativa mitjançant el telèfon 693 05 44 37 i/o el correu electrònic informacio@territoridemasies.cat. En relació als serveis, Territori de Masies s’adreça a les entitats i a la persones sòcies en termes d’assessorament, promoció i divulgació, suport i comercialització conjunta, entre d’altres.

L’obertura s’emmarca en el projecte Coop de Territori, materialitzat en la unió de treball de quatre cooperatives: Territori de Masies Coop, Biolord Coop, L’Arada i Riuverd empresa d’inserció. Són quatre iniciatives sense afany de lucre del Solsonès que comparteixen objectius, valors i compromís per la terra i la seva gent. La vinculació emana del postulat que compartint, es poden millorar els serveis i productes oferts des de cadascuna de les cooperatives i, de retruc, —sent-ne la finalitat fonamental— el seu retorn i benefici social.

 

L’Economia Social i Solidària al Solsonès

El Solsonès atresora un teixit associatiu ric i divers que, en alguns casos, aporta dinamisme econòmic mitjançant l’ocupació estable i el compromís amb la comunitat. A dia d’avui, la comarca comprèn 25 iniciatives socioeconòmiques col·lectives que defugen el lucre i prioritzen la satisfacció de les necessitats socials. Són cooperatives i entitats del territori que, en tant que empreses de gestió democràtica, treballen en el camp de l’anomenada Economia Social i Solidària. Es tracta d’una fórmula alternativa al sistema econòmic convencional que, contràriament, opta pel màxim benefici per a les persones i el territori a través dels principis de la solidaritat i el compromís amb les persones i la terra, la transparència i la participació, la cooperació i l’acció conjunta i, en darrer lloc, l’equitat. Així doncs, són múltiples les organitzacions que s’organitzen sota el seu ideari, sigui a través dels serveis bàsics, professionals, turístics, educatius i a les persones, o bé el producte local i la pagesia.

La posada en marxa del Punt Cooperatiu rep la col·laboració del programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Així mateix, disposa del suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, així com del Segell de la Venda de Proximitat. La venda de proximitat està regulada i permet identificar els pagesos catalans que venen ells mateixos els seus productes al públic segons el Decret 24/2013.