La cuina del Baix Solsonès
La gastronomia també té un recneixement singular a la zona, que compta amb bons embotits artesanals com els bulls, i butifarres blanques i negres. A més a més, els bolets, que abunden als boscos de la comarca, també tenen un bon paper en la cuina tradicional.
Un altre dels productes típics i molt usats a la zona és l’allioli de codony. Pinell en celebra una festa el dia de Sant Climenç. Un plat conegut es també el blat pelat a la cassola, que es cuina amb carn de porc.
Pel que va als dolços, es fan molt les coques de llardons i també son típiques les bales de trabuc que son com uns confits d’ametlles. La ratafia és un dels licors típics de la zona, especialment d’Ardèvol.
Per tal de potenciar el producte local i la seva gastronomia, un cop l’any el Gremi d’Hostaleria del Solsonès organitza les Jornades Gastronòmiques.
A més, al Sud del Solsonès, com a la resta de la comarca, en els darrers temps han crescut les iniciatives d’artesans professionals, tant alimentaris com no alimentaris. Al Sud del Solsonès existeixen 13 iniciatives artesanes, 3 de les quals formen part de la xarxa ‘Territori de Masies’, totes elles relacionades amb l’hostaleria (bolets i conserves de bolets Rovirasansa, Xai de Cal Puigpelat, Forn de Pa Guerres). Podeu ampliar-ne informació a l’apartat producte local.